Kors i taket!

Ni trodde nästan att jag kastat in handduken ett tag va? Det blev en riktig käftsmäll att sätta sig i skolbänken igen. Faktiskt. Jag älskar att lära mig saker, men plötsligt var min vanliga gnista helt försvunnen. Vi har haft en vecka med bromslära, någonting som inte klickade med mig. Jag har fått bra insikt i de olika bromsproven. Varför, hur och när man gör dem. Men detta kapitlet i TTJ:n hänvisar mycket till järnvägsföretagens egna föreskrifter och det blir som att öppna ett paket och inse att det bara var en tom låda. TTJn: ”Vill du veta hur man gör detta?” Jag: JAAA!!! TTJn: Hah! Då får du kolla någon annanstans!”

Vi har också haft en del praktiska övningar med bromsprov, slangbyte och byte av bromsblock. Det har jag sett fram emot! Jag tänkte mig att man skulle skruva, greja och att jag skulle ta mig en halv dag. Men att byta ett enkelblock var ju ganska logiskt. Lite bankande, pillande och spettande. Tada! Dock så var blocket vi bytte redan bytt flera gånger innan så det är ju garanterat en nybörjarmatch. Vi har iallafall fått in lite av tekniken!

Idag skrev vi prov på modul 11, Broms. Jag skrev ju absolut godkänt, men jag fick en riktig blackout på något så enkelt som att förklara ”tom/lastomställaren”. Jag satt där och skrev att ”Vid omställningsvikten 17ton, ställer man om från tom till last när du lastat vagnen med mer än 17 ton”.. Vad sa jag att jag skrev sa jag att jag gjorde sa jag?! Det är ju självklart totalvikten på vagnen man stället om vid, inte lasten. Jag har inte riktigt fått ordning på vad jag tänker denna veckan. Hatar att göra onödiga fel, men sålänge jag själv vet att jag egentligen kan det rätta svaret så får jag hålla mig lugn. Vi fick titta på vårt Tåg/ATC-prov som vi gjorde innan LIAn. Jag hade 141 poäng av 147 möjliga. Klart nöjd, men felen var lite småklantiga, så de hade man gärna sluppit!

Vi hade en liten klasstund idag, där alla fick berätta om sina Lior och vad de råkat ut för under veckorna. Det var överlag en del blanketter, nån OSPA-B, balisfel och nån överförfriskad människa som dragit i nödbromsen. De flesta vet ju att jag har haft en sannerligen annorlunda, men lärorik första LIA. Vi har evakuerat vid plattform 2 gånger, skrivit blanketter, fått balisfel, växlat, klargjort och fått en massa fordonsfel. Ja lite allt möjligt som jag tycker att det är bra att ha råkat ut för!

Nu tar vi ett kliv framåt och går in på inget mindre än ELLÄRA! Det har suckats, oj:ats och skakats på huvudet idag! Jag förstår oron hos de som ska ge sig in i elens värld, när den senaste bekantskapen med Ohms lag var på högstadiet för 30 år sedan. Nu ska här bollas med formler, tänka nytt & framförallt acceptera varför vi ska kunna detta. Jag tycker dock att grundläggande ellära är en viktig del för oss förare, även om vi inte ska in och trixa i några statiska omriktare direkt. Jag har läst både Fysik och Elteknik på min förra utbildning, så detta blir en repetitionsvecka för min del. Nu ska jag på ett ödmjukt sätt säga att jag faktiskt glömt vissa bitar av den ”enkla” elen. Jag har rotat så djupt i världar av omformare, transformatorer, AT/BT system… ja hela paketet! När man ser frågan ”vad är spänning” så sitter man som en fågelholk och har ingen aning om hur man förklarar det. HÅHÅ-JAJA.. som Alfons pappa säger 😉 Detta blir nog bra ska vi se! img_3924

// Fanny

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s