LIA- The bitter truth

Lärande i Arbetet. Framsidan och baksidan med hela lokförarutbildningen. Det hela går ut på att vi under handledare ska lära oss att köra tåg. PÅ RIKTIGT! 20 veckor, alltså hälften av vår utbildningstid, är vigd åt detta. Igår var vår ”LIA-samordnare” på plats och berättade lite. Det är hon som har kontakt med företagen. Hon är länken mellan oss och våra förmodligen blivande arbetsgivare. I skånetrakten har vi dessa företagen att välja på:

IMG_2422

Om 10 dagar ska vi ut på ”informationsåkning”. Alltså bara åka med för att se och lära. Personen vi åker med då måste inte nödvändigtvis vara utbildad handledare. Företagen har vetat detta sedan i våras. Gissa hur många platser vi fått än så länge? 😉

NOLL..

LIA-problematiken är känd. Absolut. Jag visste om det innan jag satte min fot på utbildningen, men man går ju alltid i tron att det ska bli bra. Om vi har noll platser till vanlig åkning, känns det ju totalt hopplöst att slunga ut 15-35 platser med handledare om några veckor. Då detta är en yrkeshögskola ifrågasätter skolan själv varför de ens ska bedriva utbildning om de inte ens kan garantera oss en examen. Företagen insisterar dock på att det SKA utbildas, då lokförare behövs. Vi behövs men ingen vill lära oss.

Det hela handlar om pengar, handledare och scheman. Idag finns i väldigt stora drag 3000 lokförare i Sverige. Att det inte skulle finnas 15-35 handledare med ”tid” och ”ork” i Skåne känns otroligt. Mer förståligt är att de inte kan göra några scheman ett år i förväg. Men att säga ”-Ja, här finns LIA-platser, men inga bestämda tider förrän några veckor innan”. Det hade inte stört mig ett dugg. Det är charmen med yrket. Vi är alla medvetna om att LIA:n kan ske på annan ort. Att pendla till Malmö, Halmstad eller Hässleholm hade inte heller stört mig ett dugg. Men när det kommer på tal att åka till Boden, Ånge, Stockholm, eller Norrköping. Då pirrar det i magen. Och inte på ett bra sätt. 5-20 veckor på vandrarhem är inte rimligt. Inte för min 20-åriga plånbok iallafall.

Startar man en utbildning ska det ske helhjärtat från alla parter. Eller så får man låta bli helt och hållet. Tyvärr.

// Fanny

6 reaktioner på ”LIA- The bitter truth

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s